INSPIRING WOMAN: Melanie Van Dooren


Meet Melanie Van Dooren: bezieler en ontwerpster
van het gelijknamige sieradenlabel.

We mochten haar prachtige hidden gem bezoeken, 
en stelden haar enkele vragen over hoe ze onder andere als ontwerpster in het leven staat.
Eén ding is alvast zeker, wij zijn fan!

 

 Wie is Melanie Van Dooren?
 
Mama van twee ruwe diamantjes, Maurice (7) & Odil (4) en bezielster van een eigen juwelenlabel 'Melanie Van Dooren'.
Haar absolute focus ligt op kwaliteit en de ambacht van het maken van een uniek juweel. Elke creatie krijgt een heel persoonlijke benadering, wat een bepaalde kleinschaligheid met zich mee brengt. Elk juweel is uniek en vertelt een ander verhaal.
Tot nu toe werd elk juweel dus on demand gemaakt, maar vanaf november 2022 blaast ze een nieuw concept leven in: het atelier wordt een kleine "galerij" waar je allerlei unieke stuks kan bezichtigen en aankopen (op afspraak en online). 
-
 

  Wat voor handtassendrager ben jij?
 
"Mijn handtassen kies ik in functie van wat ik ga doen. Wanneer ik met de kindjes op stap ga, heb ik standaard een grote zak mee. Wanneer ik uitga, moet het vooral klein en handig zijn. Doorgaans kies ik modellen die ik gemakkelijk over de schouder kan dragen. Functionaliteit, minimalisme en kwaliteit zijn key voor mij."

     
 

Koop je bewust Belgisch?
 
Zowel mijn oma als mijn mama hebben altijd heel bewust in Belgische mode geïnvesteerd. Ik heb de voorliefde voor (Belgische) mode dus met de paplepel meegekregen, maar toegegeven: pas wanneer de financiën het toelieten heb ik er mij ook bewuster in verdiept. Het is niet goedkoop, dus ik koop minder talrijk maar doordachter.
Ik ben een grote fan van o.a. Toos Franken, La Collection & Âme, vrij jonge Belgische merken. Maar ook Ann Demeulemeester, Martin Margiela, Dries Van Noten & Haider Ackerman heb ik altijd heel mooi gevonden. Ik kijk oprecht op naar mensen met talent voor ontwerp, die erin slagen om eigen stijl neer te zetten en hard werken om hun talent rendabel in te zetten.
 
 
 
 Je favoriete item uit de MD collectie en waarom?
 
"Ik vind de uitgepuurde en tijdloze belijning van Miekes handtassen in combinatie met leuke en verfrissende kleuren heel leuk om naar te kijken. Ik vind oprecht alle ontwerpen fantastisch, maar dé kleuren uit de huidige collectie zijn voor mij de Shimmer Green & Bleu Ciel."

 
-
Melanie's atelier in Merchtem opent terug in November 2022 met een geheel nieuw concept! In the meantime is er online nog steeds een kleine collectie van de prachtige sieraden beschikbaar, meer info vind je hier!